Jdi na obsah Jdi na menu
 


Stručná historie sboru

     Pěvecký sbor byl založen v roce 1971 paní učitelkou Karlou Kamencovou (tehdy Petřivalskou) při základní škole ve Valašské Polance.

 

    V roce 1980 přichází do školy ve Valašské Polance nový učitel matematiky a hudební výchovy, Jaromír Bazel. Jaromír Bazel byl velkou hudební osobností a v té době již měl dlouholeté hudební zkušenosti s vedením sboru. Začal však doprovázet pěvecký sbor na klavír a příležitostně na housle, postupně se začal starat o hlasovou kulturu sboru.

    Od nástupu sbormistra J. Bazela úroveň pěveckého sboru neustále stoupala. Svědčí o tom mnohá vítězství v okresních soutěžích a uznání odborníků v oblasti hudby.

    Tak jako byl rok 1989 rokem plným zvratů, politických změn a nového očekávání, kdy tyto změny zasáhly a změnily každodenní životy všech lidí v naší republice, tak i pro pěvecký sbor ve Valašské Polance se tento rok stal rokem nových převratných událostí.

    Rokem 1990 začalo dětskému sboru ve Valašské Polance velmi plodné a bohaté období na pěvecké příležitosti. Malým zpěváčkům se otevřel hudební svět a svým uměním mohly obohacovat i diváky v zahraničí. To znamenalo zvýšit nároky na kvalitu sboru: aktivnější zkoušení, větší nároky na hlasovou a celkovou kulturu projevu. Tomu se ve sboru svědomitě a trpělivě věnoval sbormistr J. Bazel, který svými metodami a formami práce dokázal kultivovat dětské hlasy.

    Na konci června 1997 natočil sbor své 1. CD s názvem „Cantate domino“.

    V září 1997 se stal novým klavíristou sboru Robert Chytil. Vystřídal tak dlouhé působení klavíristky MUDr. J. Novotné

     Velký věkový rozdíl členů sboru, kdy se na zkouškách setkávaly děti z pátých tříd a na druhé straně skoro dospělé ženy, vyústil v přejmenování sboru na DíPS Polanka (tedy již ne dětský, ale dívčí).

 Velký úspěch zaznamenal sbor na mezinárodním festivalu adventní a vánoční hudby s cenou Petra Ebena, který se konal 26. 11. – 27. 11. 2004 v Praze. Sbor musel do svého soutěžního repertoáru povinně zařadit píseň tohoto významného skladatele. Polanka si vybrala skladbu De Angelis a sbor se zde ve velmi silné mezinárodní konkurenci umístil ve zlatém pásmu a navíc získal cenu Petra Ebena za nejlépe provedenou skladbu.

    Velkou ctí a zároveň velkým zážitkem byla pro sbor účast na XII. ročníku jazzového festivalu Josefa Audese ve Vsetíně, který se konal 24. 9. 2005. Děvčata z Polanky zazpívala spirituály v doprovodu Valašského krůžku jazzového - Jazzevčiku, který vedl
J. Bazel.

     26. 5. – 28. 5. 2006 se MPS Lumír i DíPS Polanka zúčastnily I. mezinárodního festivalu duchovní hudby „Musica sacra“ v Bratislavě. DíPS Polanka zpíval v kategorii ženských sborů a společně s muži v kategorii smíšených pěveckých sborů pod názvem SPS Lumír. Obě soutěžní vystoupení byla ohodnocena stříbrným pásmem.

     V roce 2012 má sbor 20 členů. Sbor navštěvují děti 2. stupně ZŠ, ovšem převážně je složen ze studujících nebo už pracujících děvčat. Sbormistrem je i nadále J. Bazel. Vzhledem k širokému věkovému rozpětí (12 – 32 let) se sbor rozhodl vypustit ze svého názvu „dívčí“. Vystupuje tedy pod názvem PS Polanka. Pod tímto názvem zakládá občanské sdružení ve snaze lepšího přístupu k finančním prostředkům, které potřebuje pro své aktivity.

     Během letních měsíců roku 2007 natočil PS Polanka své 2. CD s názvem Alleluja, laus et gloria.